Mmm.. God is! Mmm.. brain freeze!!

Hva er detta fenomenet som gjør at du hindres i nytelse av en god is eller kald drikke på fine sommerdager?

På fagspråket heter dette Sphenopalatine ganglioneuralgia, men for alle sin del kaller vi det videre for brain freeze. Barin freeze er en høflig påminner om at isen må nytes sakte. Ikke noe fråtsing her i gården. Hjernen sier «jo, isen er god, men ikke stress med den. Kos deg og nyt den i et langsommere tempo» og straffer deg med veldig rare uttrykk i ansiktet og desperate forsøk på å lindre smerten.

Brain Freeze er faktisk en type hodepine som kommer veldig fort, men som heldigvis slipper taket rimelig raskt.

Så hva er årsaken til at dette oppstår?

I munnen og spesielt i tungen vår har mye blod og sirkulasjon flytende rundt, noe som også er grunnen til at vi tar temperaturen her. Det å drikke en iskald drink eller spise is litt for fort gjør at munnen ikke klarer å absorbere kulden noe særlig. Det som skjer da er at du endrer temperaturen bak i halsen rett ved en blodåre (a. carotis internus) som forsyner hjernen, samt ved en annen åre (a. cerebri anterius) hvor hjernevevet starter. Det er ikke alltid hjernen liker at ting forandrer seg så raskt, så derfor er brain freeze en måte å unngå at det oppstår store forandringer i temperaturen i munnen.

Det at man faktisk opplever smerte og ubehag ved en brain frreeze er igrunn litt snodig, siden hjernevevet ikke har noen «følere» for smerte. Smerten oppstår fra noen reseptorer i membranene som dekker hjernen vår – menigeene, hvor disse blodårene møtes. Når kulden oppfattes i blodårene, så trekkes disse sammen før de utvides igjen, noe som blir tolkes som smerte av vår underlige hjerne.

Finnes det noe kur for brain freeze?

Der og da må du stoppe å drikke eller spise isen. Heldigvis kan du gjenoppta nytelsen etter ett minutts tid. Avhengig av temperatur, type is og direkte sollys vil det være nok tid før isen smelter.

Kan dette problemet forebygges?

Synd å si det, men du må lære deg å nyte gode ting i et saktere tempo.

Ha en god og smakfull sommer uten for mye brain freeze!

Add a Comment